به عبارت ساده، رایانش ابری ارائه خدمات محاسباتی – از جمله سرورها، ذخیره سازی، پایگاه داده ها، شبکه، نرم افزار، تجزیه و تحلیل و هوش – از طریق اینترنت (“ابر”) برای ارائه نوآوری سریع تر، منابع انعطاف پذیر و صرفه اقتصادی در مقیاس است.
شما معمولاً فقط برای سرویس های ابری که استفاده می کنید هزینه می کنید و به شما کمک می کند تا هزینه های عملیاتی خود را کاهش دهید، زیرساخت های خود را با کارآیی بیشتری اجرا کنید و با تغییر نیازهای کسب و کار خود مقیاس بگیرید.
رایانش ابری ارائه خدمات مختلف از طریق اینترنت است. این منابع شامل ابزارها و برنامه هایی مانند ذخیره سازی داده ها، سرورها، پایگاه های داده، شبکه و نرم افزار است.
ذخیره سازی مبتنی بر cloud به جای نگه داشتن فایل ها در یک دیسک سخت اختصاصی یا دستگاه ذخیره سازی محلی، امکان ذخیره آن ها را در یک پایگاه داده از راه دور فراهم می کند. تا زمانی که یک دستگاه الکترونیکی به وب دسترسی داشته باشد، به داده ها و برنامه های نرم افزاری برای اجرای آن دسترسی دارد.
محاسبات ابری به دلایلی از جمله صرفه جویی در هزینه، افزایش بهره وری، سرعت و کارایی، عملکرد و امنیت گزینه محبوب مردم و مشاغل است. رایانش دارای سه مدل می باشد که می توانید با مطالعه مقاله انواع مدل های رایانش ابری یا کلود با انواع آن آشنا شوید.
در واقع واژه ابر برگرفته از صنعت تلفن است، به گونه ای که شرکت های ارتباطات راه دور که تا دهه 1990 تنها خطوط نقطه به نقطه اختصاصی ارائه می کردند، شروع به ارائه شبکه های خصوصی مجازی با کیفیتی مشابه و قیمت های کمتر نمودند.
نماد ابر برای نمایش نقطه مرزی بین بخش هایی است که در حیطه مسئولیت کاربر هستند و آن هایی که در حیطه مسئولیت عرضه کننده به کار گرفته می شد.
به عبارت دیگر دلیل نام گذاری رایانش ابری این است که اطلاعات قابل دسترس از راه دور در ابر یا فضای مجازی یافت می شوند.
شرکت های ارائه دهنده خدمات ابری کاربران را قادر می سازند تا فایل ها و برنامه ها را در سرور های راه دور ذخیره کرده و سپس از طریق اینترنت به کلیه داده ها دسترسی پیدا کنند. این بدان معناست که کاربر برای دسترسی به آن ملزم به حضور در مکان خاصی نیست و به کاربر امکان می دهد از راه دور کار کند.
رایانش ابری می تواند هم به صورت عمومی و هم به صورت خصوصی باشد. سرویس های ابری عمومی خدمات خود را با پرداخت هزینه از طریق اینترنت ارائه می دهند. از طرف دیگر سرویس های ابری خصوصی فقط به تعداد معینی از افراد خدمات ارائه می دهند.
این سرویس ها سیستمی از شبکه ها هستند که خدمات میزبان را تأمین می کنند. یک گزینه ترکیبی نیز وجود دارد که عناصر خدمات دولتی و خصوصی را با هم ترکیب می کند.
بیشتر بخوانید…
به جای داشتن زیر ساخت های محاسباتی یا مراکز داده، شرکت ها می توانند دسترسی به هر چیزی را از برنامه ها گرفته تا ذخیره سازی، از یک ارائه دهنده خدمات ابری اجاره کنند.
یکی از مزایای استفاده از خدمات رایانش ابری این است که شرکت ها می توانند از هزینه اولیه و پیچیدگی داشتن و نگهداری زیرساخت های IT خود جلوگیری کنند و در عوض هنگام استفاده از آن ها به راحتی هزینه آنچه را که استفاده می کنند پرداخت کنند.
ارائه دهندگان خدمات رایانش ابری به نوبه خود می توانند با ارائه خدمات مشابه به طیف گسترده ای از مشتریان، از مقیاس اقتصادی قابل توجهی بهره مند شوند.
استفاده از رایانش ابری مزایای زیادی دارد که می توانید با مطالعه مقاله 10 مورد از مزایای رایانش ابری از مزایای بالقوه آن مطلع شوید.
با وجود سرعت، کارایی و نوآوری هایی که در رایانش وجود دارد، طبیعتا خطراتی نیز وجود خواهد داشت. امنیت همیشه یک نگرانی بزرگ برای ابر بوده است، به خصوص زمانی که صحبت از سوابق پزشکی حساس و اطلاعات مالی می شود. در حالی که مقررات خدمات رایانش ابری را مجبور به افزایش اقدامات امنیتی و انطباق خود می کنند، اما این مسئله همچنان یک مسئله مداوم است. رمزگذاری، از اطلاعات حیاتی محافظت می کند، اما اگر آن کلید رمزگذاری از بین برود، داده ها نیز از بین می روند.
سرور هایی که توسط شرکت های رایانش ابری نگهداری می شوند نیز ممکن است قربانی بلایای طبیعی، اشکالات داخلی و قطعی برق شوند.
مانند هر فناوری منحنی یادگیری هم برای کارمندان و هم برای مدیران وجود دارد. اما با دسترسی و دستکاری بسیاری از افراد از طریق یک پورتال به اطلاعات، اشتباهات سهوی می تواند به کل سیستم منتقل شود.
شما احتمالاً همین الان از رایانش ابری استفاده می کنید، حتی اگر متوجه آن نشوید. اگر از یک سرویس آنلاین برای ارسال ایمیل، ویرایش اسناد، تماشای فیلم یا تلویزیون، گوش دادن به موسیقی، بازی یا ذخیره عکس و فایل های دیگر استفاده می کنید، احتمالاً رایانش ابری همه این ها را در پشت صحنه امکان پذیر می کند.
اولین خدمات رایانش ابری تقریباً یک دهه از عمرش نمی گذرد، اما در حال حاضر سازمان های مختلفی – از استارت آپ های کوچک تا شرکت های جهانی، آژانس های دولتی و غیرانتفاعی – به انواع مختلف این فناوری را پذیرفته اند.
منبع: zdnet