رابط کاربری (UI) نقطه تعامل و ارتباط انسان و کامپیوتر در یک دستگاه است. این می تواند شامل صفحات نمایش، صفحه کلید، ماوس و ظاهر دسکتاپ باشد. همچنین روشی است که کاربر از طریق آن با یک برنامه کاربردی یا یک وب سایت ارتباط برقرار می کند.
وابستگی روزافزون بسیاری از مشاغل به برنامه های وب و برنامه های تلفن همراه باعث شده است كه بسیاری از شركت ها برای بهبود تجربه كلی کاربر اولویت بیشتری را برای UI قائل شوند.
در رایانه های اولیه، به جز چند دکمه در کنسول اپراتور، رابط کاربری بسیار کمی وجود داشت. بسیاری از این رایانه های اولیه از کارت های پانچ شده که با استفاده از دستگاه های کلید پانچ تهیه شده بودند، به عنوان روش اصلی ورودی برای برنامه ها و داده های رایانه استفاده می کردند. در حالی که از سال 2012 کارت های پانچ اساساً در محاسبات منسوخ شده اند، برخی از دستگاه های رأی دهی هنوز از سیستم کارت پانچ استفاده می کنند.
رابط کاربری با ظهور رابط خط فرمان که برای اولین بار به عنوان یک صفحه نمایش تقریبا خالی با خطی برای ورودی کاربر ظاهر شد، تکامل یافت. کاربران برای هدایت مبادلات اطلاعات با رایانه به صفحه کلید و مجموعه ای از دستورات متکی بودند. این رابط خط فرمان منجر به ایجاد منو ها شد (لیست انتخاب های نوشته شده در متن).
سرانجام رابط کاربری گرافیکی وارد کار شد که عمدتا در مرکز تحقیقات Palo Alto زیراکس (Xerox) بود که توسط اپل تصویب و بهبود یافته و توسط مایکروسافت در سیستم عامل های ویندوز خود استاندارد شده است. عناصر GUI شامل مواردی مانند پنجره ها، منو های کشویی، دکمه ها، میله های پیمایش و نماد ها هستند. با افزایش استفاده از ارتباطات و تصاویر چند رسانه ای به عنوان بخشی از رابط کاربری گرافیکی، صدا، فیلم متحرک و واقعیت مجازی به طور فزاینده ای تبدیل به GUI برای بسیاری از برنامه ها می شوند.
محبوبیت روز افزون برنامه های تلفن همراه همچنین بر رابط کاربری (UI) تأثیرگذار بوده و منجر به ایجاد چیزی به نام رابط کاربری تلفن همراه شده است. رابط کاربری موبایل به طور خاص به ایجاد بخش های تعاملی قابل استفاده در صفحه های کوچک تر تلفن های هوشمند و تبلت ها و بهبود ویژگی های خاص مانند کنترل های لمسی مربوط می شود.
رابط کاربری (UI) “سطح بیرونی” هر برنامه یا وب سایت است. این بخش کل آرایش بصری نرم افزار و نحوه انتقال تمام قسمت های مختلف نرم افزار به کاربر است. UI از سه دسته اصلی تشکیل شده است:
طراحی رابط کاربری (UI) فرآیندی است که طراحان برای ایجاد رابط در نرم افزار یا دستگاه های رایانه ای با تمرکز بر ظاهر یا استایل استفاده می کنند. هدف طراحان ایجاد رابط هایی است که استفاده از آن ها برای کاربران آسان و لذت بخش باشد.
طراحی رابط کاربری محبث بسیار گسترده ای است که یکی از شغل های پر طرفدار شناخته شده و قوانین مخصوص به خودش را دارد. برای یک طراحی رابط کاربری تمام عیار گام های بسیار زیادی را باید برداشت.
یک طراح UI مسئول ایجاد و اجرای ظاهر یک برنامه یا وب سایت است. در دنیای نرم افزار معمولاً به طراحان رابط کاربری (UI) طراحان گرافیک گفته می شود. آن ها زیبایی همه قطعات UI را تعیین می کنند و هدف برند تجاری را به کاربر منتقل می کنند.
طراحی هنری یک برنامه یا وب سایت به عهده آن ها است، این کار از منافع جذب کاربر، برقراری ارتباط با کاربران و علاقه مندی به ارتباط موثر در بین کاربران آغاز می شود. علاوه بر این، طراحان رابط کاربری باید از منطق نرم افزار، هم از نظر انتقال اهداف از طریق رابط کاربری و هم از نظر هماهنگی طرح، عناصر و تصاویر UI با هدف خود برنامه یا وب سایت، اطمینان حاصل کنند.
یکی از روش های طراحان رابط کاربری برای تعیین اینکه آیا UI برای کاربران خوب است یا نه، این است که مستقیماً از آن ها بخواهند که با آن ارتباط برقرار کنند.
به عنوان مثال IHS Markit در مرحله بتا نسخه جدید به کاربران این امکان را می داد که بین یک رابط کاربری قدیمی و جدید رفت و برگشت انجام دهند. هنگامی که یک کاربر از یک نسخه به دیگری تغییر ظاهر می داد، تیم طراحان به آن ها یک نظر سنجی درون برنامه ای می دهند که از آن ها می پرسد چرا یک رابط را به رابط دیگر ترجیح می دهند.
برای ارائه رابط های کاربری گرافیکی چشمگیر به یاد داشته باشید که کاربران انسان هستند، توجه به نیاز هایی مانند راحتی و محدودیت در ظرفیت های ذهنی آن ها به شما کمک می کند. شما باید این دستورالعمل ها را دنبال کنید:
برای مطالعه مطالب مرتبط با این مقاله می توانید به مقاله زیر رجوع کنید:
تجربه کاربری (UX) چیست و ارتباط آن با سئو چه می باشد؟
منابع: pendo.io و interaction-design.org و searchapparchitecture.techtarget.com