تمام کسانی که برنامه نویسی حرفه ای کار می کنند، می دانند که توسعه دهندگان، علاقه بسیاری به لینوکس (و سایر سیستم های مبتنی بر یونیکس) دارند. دلایل زیادی وجود دارد که لینوکس گزینه ای برتر برای توسعه دهندگان است اما اگر از سیستم عامل دیگری استفاده می کنید، هنگام کار با لینوکس با اصطلاحات ناآشنایی برخورد خواهید کرد که در این مقاله به شرح 10 مورد از مهمترین اصطلاحات لینوکس می پردازیم.
این روزها بسته به اینکه چه نسخه ای از لینوکس را نصب می کنید کاربرد شما از آن سیستم عامل متفاوت خواهد بود. تمام نسخه های لینوکس اصطلاحات مشابهی دارند بنابراین هنگامی که اصول اولیه را بدانید، برای مقابله با هر گونه چالشی در سیستم عامل لینوکس آماده خواهید بود.
در این مقاله، به شما نشان می دهیم که چرا از سیستم عامل لینوکس استفاده می کنیم. سپس، 10 اصطلاح مهم که برای کار با لینوکس از اهمیت بسیاری برخوردار است را با هم مرور می کنیم.
کاربران تلاش می کنند اصطلاح لینوکس را به همان روشی که در ویندوز یا مک می باشد مورد استفاده قرار دهند. به عبارت دیگر، لینوکس به عنوان یک سیستم عامل بسیار قوی و بزرگ، خانواده ای از سیستم عامل ها می باشد که همگی بر مبنای اصول خاصی ساخته شده اند. ده ها سیستم عامل مختلف لینوکسی وجود دارد که می توان از آن ها استفاده کرد، اما هیچ یک از آن ها اصلی نیست به این دلیل که لینوکس سیستم عامل “open-source” می باشد.
خوشبختانه، تقریباً همه انواع لینوکس از اصطلاحات یکسانی برخوردار هستند. نسخه های مختلف لینوکس “DISTRO” نامیده می شود. به عنوان مثال، “Ubuntu” به عنوان گسترده ترین خانواده لینوکس شناخته می شود. با این حال ، شما گزینه های زیادی مانند “Debian” و “Fedora” دارید.
اگر بیشتر از ویندوز یا مک استفاده می کنید، درک این موضوع که چرا کسی برای کار با لینوکس مشکل دارد، راحت تر باشد. دلایل زیادی وجود دارد، اما مهترین آن ها را برای شما توضیح می دهیم :
در واقع کار با لینوکس دشوار نیست. برای استفاده از آن نیازی به ایجاد برنامه نویسی ندارید، ولی اگر از برنامه نویسی در لینوکس استفاده کنید، می توانید موفقیت بیشتری در لینوکس کسب کنید. اگر می خواهید چیز جدیدی را امتحان کنید، توصیه می کنیم که یکی از انواع سیستم عامل لینوکس را انتخاب کنید و بر روی یک کامپیوتر یا لپ تاپ قدیمی نصب کنید، اگر از کار با لینوکس لذت بردید می توانید برای همیشه آن را مورد استفاده قرار دهید.
“COMMAND” دستوراتی هستند که شما در برنامه به نام “command-line” تایپ می کنید که به شما این امکان را می دهد تا دستورالعمل هایی را به سیستم عامل خود بدهید. برای دسترسی به “command-line” می توانید از چندین برنامه استفاده کنید، بنابراین نحوه نمایش آن در هر برنامه متفاوت است، اما معمولاً پنجره ای ساده به صورت زیر می باشد:
“COMMAND” ها معمولا کاربران را در استفاده از لینوکس کمی به مشکل می اندازد. با این حال، شما می توانید تقریباً همه کارها را با استفاده از یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) انجام دهید. با این وجود، دستورات هنوز جزئی جدایی ناپذیردراستفاده از لینوکس هستند.
همانطور که اشاره کردیم، نسخه های مختلف لینوکس “distros” نامیده می شود. هر کسی می تواند لینوکس خود را ایجاد کند، بنابراین گزینه های زیادی برای انتخاب دارید. اگر به فکر تعویض سیستم عامل هستید، مهم است که برخی از محبوب ترین سیستم عامل های دسکتاپ های موجود را بررسی کنید و با استفاده از “bootable USB” هر کدام را بر روی کامپیوتر یا لپ تاپ خود نصب کنید.
“(GNU Network Object Model Environment (GNOME” یک رابط دسکتاپ بصری است که توسط چندین توزیع کننده لینوکس استفاده می شود. در واقع، بسیار شبیه به دسکتاپ ویندوز است. بنابراین، کاربرانی که از “GNOME” استفاده می کنند می توانند به سادگی از لینوکس مانند محیط ویندوز استفاده کنند.
پروژه “GNU” مجموعه ای از نرم افزارهای رایگان است که شامل محبوب ترین برنامه های لینوکس است. این پروژه توسط افرادی در”(General Public License (GPL” ساخته شده است، که یک جهش بزرگ در دنیای “open source” می باشد . به عبارت ساده تر، می توانید تقریباً هر کاری را که می خواهید با نرم افزار منتشر شده تحت مجوز “GPL” انجام دهید، مانند اصلاح و اشتراک آن ها که با مجوز “GPL” صورت می گیرد.
همانطور که می دانید “GNOME” یک محیط دسکتاپ است که برای انواع سیستم عامل لینوکس ساخته شده است. “Unity” واسط ساخته شده برای “GNOME” است که یکی از مهمترین رابط های کاربری را برای لینوکس می باشد.
اگر برای اولین بار از لینوکس استفاده می کنید، “Ubuntu” می تواند بهترین انتخاب شما برای برای شروع کار با لینوکس باشد.
سیستم عامل های لینوکس دارای سیستم داخلی “user-roles” هستند. هر کاربر نقش تعیین شده ای دارد و دارای مجوزهای مختلف است. به عنوان مثال، اگر مهمان باشید، نمی توانید پرونده های اصلی سیستم عامل را تغییر دهید.
از طرف دیگر، یک حساب کاربری “root” به تمام دستورات و پرونده های سیستم دسترسی کامل دارد. یعنی اگر کاربر اصلی هستید، دسترسی کامل به سیستم را دارید.
“Terminal” اصلی ترین راه ارتباطی شما با لینوکس است. در این مکان شما تمام “command” های خود را وارد می کنید و رابط کاربری بسیار مستقیمی دارد. با این حال، شما می توانید استفاده از “terminal-emulators” که گزینه های نرم افزاری هستند و رابط کاربری بهتری را برای شما فراهم می کنند، انتخاب کنید.
وقتی صحبت از لینوکس است، شما برنامه ها را نصب نمی کنید بلکه “package”ها را نصب می کنید. معمولا، شما این کار را از طریق “Terminal” انجام خواهید داد. “Package Manager” ابزاری است که با یک رابط گرافیکی به شما برای یافتن بسته های جدید، نصب آن ها، به روزرسانی بسته ها و حتی پیکربندی آن ها به شما کمک می کند.
پرونده “Binary” از متن معمولی تشکیل نشده است، بلکه از کد رایانه تشکیل شده است. در بسیاری موارد، فایلهای باینری در لینوکس قابل اجرا هستند، دقیقاً مانند فایلهای “Windows.exe”، به عبارت دیگر، آن ها را می توان به منظور انجام برخی از کارها یا عملکردها اجرا کرد.
“kernel” در هسته هر سیستم عامل قرار دارد. هسته، مدیریت سخت افزار سیستم شما را همراه با تمام برنامه های موجود در رایانه برعهده دارد. مغز هسته لینوکس “open-source” می باشد. هسته اصلی “distribution” های زیادی را فراهم می کند که برخی از آن ها کد را اصلاح می کنند تا اهداف خاص خود را بهتر انجام دهند.
در مورد لینوکس اطلاعات غلط زیادی وجود دارد. برای بهره مندی از مزایای سیستم عامل های “open-source” مانند لینوکس، لازم نیست یک توسعه دهنده حرفه ای باشید. با این حال، شما باید با “command-line” به همراه اصطلاحات جدید بسیاری آشنا شوید.
لینوکس به شما امکان کنترل کامل بر سیستم عامل خود را می دهد، بنابراین از ارزش زیادی برخوردار است. با این وجود نرم افزارهای “open-source” بسیار شگفت انگیزی وجود دارد که برای سیستم عامل لینوکس ساخته شده است، بنابراین با تغییر روی آن، چیزی از دست نخواهید داد.