Networkآموزش

آشنایی کامل با لایو استریم یا سرویس Live streaming و کاربرد های آن

استریم روشی برای انتقال داده است که برای تماشای ویدیو یا فایل های صوتی در اینترنت استفاده می شود. این روشی است برای ارائه یک فایل ویدئویی و استفاده از آن به طور همزمان. به لطف این تکنولوژی دستگاه های سرویس گیرنده نیازی به دانلود کل ویدیو قبل از شروع پخش آن ندارند. لایو استریم زمانی است که ویدیوی پخش شده به صورت زنده (Real-Time) از طریق اینترنت ارسال می شود، بدون اینکه ابتدا ضبط و ذخیره شود. امروزه، پخش‌ زنده در تلویزیون، بازی‌ های ویدیویی و همچنین ویدئو های رسانه‌های اجتماعی همگی می‌ توانند با استفاده از سرویس های Live streaming به صورت زنده پخش شوند.

در مورد تفاوت بین استریم معمولی و لایو استریم مثل تفاوت دو بازیگری است که یکی مونولوگ حفظ شده و دیگری به طور بداهه اجرا می کند. در حالت اول، محتوا از قبل ایجاد می شود، ذخیره می شود و سپس به مخاطب منتقل می شود. در حالت دوم، مخاطب محتوا را در همان لحظه ای دریافت می کند که بازیگر آن را بیان می کند – درست مانند پخش زنده.

پخش زنده و آشنایی با استریمر ها (streamer) در بسیاری از کسب و کارها با موضوعات مختلف، بسیار ارزشمند است. همچنین تحقیقات نشان می دهد که محتوای زنده 20 برابر بیشتر از محتوای درخواستی توجه بینندگان را به خود جلب می کند. بنابراین چه چیزی بهتر از محتوایی است که مخاطبان شما را به شدت درگیر می کند؟

در این پست قصد داریم در مورد فناوری Live streaming و نحوه عملکرد آن صحبت کنیم. قبل از اینکه به جزئیات فناوری پلتفرم های استریمینگ بپردازیم، به طور مختصر در مورد موارد استفاده از پخش زنده صحبت خواهیم کرد.


تکنولوژی لایو استریم چگونه کار می کند؟

نحوه کار لایو استریم

پخش زنده فرآیند انتقال محتوای ویدیویی به بینندگان است که به صورت زنده فیلمبرداری می شود. ویدئوی لایو استریم از طریق مجموعه‌ای از دستگاه‌های پخش جریانی که به اینترنت متصل هستند به مخاطبان مورد نظر خود منتقل می‌شود. از آنجایی که فایل‌های ویدئویی بزرگ هستند، این امر نیازمند فناوری قدرتمند و اختصاصی است.

جهان طی سال های اخیر با قرنطینه‌های مرتبط با COVID-19، ارزش فناوری Live stream را دیده است. پخش زنده به گروه‌هایی از افراد کمک می‌کند بدون توجه به شرایط با یکدیگر در ارتباط باشند. خواه مسافت زیادی بین آنها باشد، آب و هوا یا یک بیماری همه گیر میان جامعه وجود داشته باشد، لایو استریم به مردم کمک می کند تا به روشی ایمن گرد هم آیند.

پخش زنده با ارائه ویدئو به بینندگان از طریق پروتکل های stream مختلف از طریق اینترنت در زمان واقعی و بدون هیچ گونه تأخیر ویدیویی کار می کند. HLS، WebRTC، و RTMP پرکاربرد ترین پروتکل ها برای ارائه ویدیو به بیننده هستند.

لایو استریمینگ برای اهداف بسیاری در صنایع مختلف استفاده می شود. محتوای استریم در اصل به منظور کمک به مردم برای حضور در رویدادها، نمایشگاه‌ها و تجربیاتی است که نمی‌توانند شخصاً در آن شرکت کنند. کسب و کارها و سایر سازمان ها از پخش زنده برای تعامل با مخاطبان خود استفاده می کنند. پخش زنده ویدیو به افراد بیشتری اجازه می دهد بدون توجه به مکان جغرافیایی در رویداد های زنده شرکت کنند.

برخی از محبوب ترین موارد استفاده از لایو استریم عبارتند از:

  • رویداد های مجازی
  • آموزش آنلاین (سخنرانی، آموزشی و غیره)
  • گردهمایی های ورزشی
  • کنسرت های آنلاین
  • فروش ویدیویی (دمو محصول، ارائه پلن فروش و غیره)
  • بازاریابی
  • مذاکرات محلی دولت ها

همچنین یکی از فراگیر ترین زمینه های استفاده از لایو استریم، استریم کردن بازی های آنلاین است. معمولا گیمرهای حرفه ای که از سرور های گیمینگ برای محیط سفارشی شده بازی خود استفاده می کنند، بی شک از تکنولوژی لایو استریم استفاده می کنند و درآمد فوق العاده بالایی از این راه کسب می کنند.


تنظیمات فنی برای استودیو Live streaming

تنظیمات فنی برای استودیو Live streaming

در گذشته، امکان ارسال فایل ویدئویی از طریق اینترنت در زمان واقعی غیرممکن به نظر می رسید. با این حال، فناوری پخش زنده در دهه گذشته جهش و مرز هایی را ایجاد کرده است. امروزه، استریمر ها می‌توانند ویدیویی را ضبط کنند و آن را در عرض چند ثانیه بر روی صفحه نمایش بینندگان خود نشان دهند.

streaming از مجموعه ای از پروتکل ها، پروژه ها و تجهیزات پخش زنده برای انتقال ویدیو های با کیفیت به بینندگان استفاده می کند. رایج ترین تنظیمات فنی برای استودیو Live streaming به شرح زیر است:

  1. دوربین فیلمبرداری یا وب کم فیلمبرداری می کند
  2. ویدئو از طریق کارت حافظه دوربین یا اتصالات دیگر به encoder ارسال می شود
  3. یک encoder (رمزگذار) فایل های خام ویدیو را به فرمت های قابل پخش تبدیل می کند
  4. encoder ویدیوی قابل پخش را از طریق پروتکل RTMP در پلتفرم ویدیوی آنلاین (یا مستقیماً به سرویس CDN) وارد می‌کند
  5. این ویدیو از کانال CDN به یک پخش کننده ویدیوی HTML5 رو به روی بیننده از طریق HLS تحویل داده می شود

این اصطلاحات ممکن است در نگاه اول گیج کننده باشند، که قابل درک است زیرا این فرآیند بسیار فنی است. بیایید کمی وقت بگذاریم تا به بررسی پخش‌کننده‌های ویدیوی HTML5، رمزگذاری، CDN‌ها و پروتکل‌های مختلف بپردازیم.


اصلاحات لایو استریمینگ

ویدیو پلیر HTML5 برای جایگزینی پخش کننده ویدیوی فلش Adobe ایجاد شد که پخش زنده را امکان پذیر می کرد. فلش پلیر محدودیت های زیادی داشت، از جمله امنیت غیر قابل اعتماد بودن و سازگاری محدود با مرورگر ها و دستگاه ها. Apple پخش کننده ویدیوی HTML5 را برای غلبه بر این محدودیت ها ایجاد کرد.

همانطور که اشاره کردیم، فایل‌های ویدیویی خام که دوربین‌ها می‌گیرند بسیار بسیار بزرگ هستند و امکان پخش آنها از طریق اینترنت وجود ندارد. رمزگذار های ویدیویی یا Video encoders این مشکل را با تبدیل این فایل های عظیم به فایل های دیجیتال قابل پخش حل می کنند.

شبکه تحویل محتوا (CDN) مجموعه‌ای از سرور ها است که به صورت استراتژیک در اطراف یک منطقه جغرافیایی قرار می‌گیرند که محتوا را به بینندگانی ارائه می‌دهد که از نظر فیزیکی از مکانی که ویدیو از آنجا قرار گرفته است فاصله دارند. با سرور هایی که در سرتاسر دنیا قرار داده شده اند، محتوا از میزبان ویدیوی شما به نزدیک ترین سرور و سپس از آن سرور به سرور دیگر جابجا می شود تا به صفحه نمایش بیننده برسد.


پروتکل های مهم پخش زنده

پروتکل های مهم لایو استریم

انواع مختلفی از پروتکل‌های استریم وجود دارد که در پشت صحنه کار می‌کنند تا ویدیوها را در فرآیند لایو استریم منتقل کنند. این پروتکل‌ها بسیار فنی هستند و اکثر پخش‌کنندگانی که از راه‌حل استریمینگ اختصاصی استفاده می‌کنند، معمولاً نباید نگران این پروتکل‌ها باشند، زیرا در پشت صحنه کار می‌کنند. با این حال، ایده خوبی است که حداقل با آنچه در قسمت پشت صحنه اتفاق می افتد آشنا باشید.

HLS

HLS که مخفف عبارت HTTP Live Streaming است، پروتکلی است که توسط اپل برای ارائه رسانه به پخش کننده ویدیوی HTML5 ایجاد شده است. این پروتکل چیزی است که استریم در موبایل را ممکن می کند. این پروتکل هم به خاطر امنیت و هم سازگاری اش شناخته شده است. HLS در درجه اول برای تحویل محتوا استفاده می شود اما می توان از آن برای موارد دیگر نیز استفاده کرد. با این حال، از آنجایی که رمزگذار های RTMP آسان‌تر در دسترس هستند و می‌توان آن ها را به HLS تبدیل کرد، استفاده از HLS برای دریافت معمول نیست.

RTMP

RTMP که مخفف Real-Time Messaging Protocol است، از زمانی که Flash Player پخش کننده ویدیو استاندارد بود، برای پخش زنده اهمیت داشت. این پروتکل حمل و نقل قبلاً مسئول تحویل جریان مستقیم بود، اما اکنون مسئول ورود RTMP از رمزگذار است.

RTSP

RTSP که مخفف عبارت Real-Time Streaming Protocol است، پروتکلی است که ساختاری مشابه RTMP دارد که برای ارسال دستورات از کاربر به پخش کننده ویدیو استفاده می شود. سرور های RTSP بین پخش زنده و بیننده قرار می گیرند و دستورات “پخش”، “مکث” و “ضبط” را صادر می کنند.

SRT

SRT که مخفف عبارت Secure Reliable Transport است، یک پروتکل استریم است که به تضمین پخش ایمن از طریق شبکه های عمومی کمک می کند. این قابلیت تاخیر کم و پخش جریانی بسیار امن را دارد. این پروتکل همچنین منبع باز است که اجرای آن را آسان می کند.

WebRTC

اگرچه WebRTC پروژه ای است که ترکیبی از پروتکل ها و سایر فناوری ها است، اما در اینجا قابل ذکر است. WebRTC توسط گوگل در سال های اخیر برای پشتیبانی از پخش peer-to-peer تاسیس شد. این پروژه برای تقویت پلتفرم‌های کنفرانس وب مانند زوم و همچنین چت‌های ویدیویی طراحی شده است، اما از آنجایی که قابلیت پخش در زمان تاخیر را دارد، پلتفرم‌های ویدئویی آنلاین شروع به ترکیب آن در پلتفرم خود کرده‌اند.


تجهیزات Live streaming

راه اندازی استودیو لایو استریم به تجهیزات و نرم افزار های خاصی برای استریم کردن نیاز دارد. هر یک از این ابزارها برای استریمر ها در هر سطحی از نظر عملکرد و هزینه در دسترس هستند.

دوربین

برای لایو استریم، داشتن دوربین ضروری است. با این حال، طیف گسترده ای از دوربین های مناسب برای انتخاب وجود دارد. شما می توانید با هر تجهیزاتی از یک وب کم ساده گرفته تا یک دوربین استریم 4K و یا یک دوربین فیلمبرداری درجه یک تلویزیون شروع کنید.

بسته به هدف stream خود، دوربینی را انتخاب کنید. برای مثال، اگر در حال پخش زنده یک سخنرانی دانشگاهی برای چند ده دانشجو هستید، یک وب کم کافی است.

میکروفون ها

در حالی که اکثر دوربین‌ها دارای میکروفون داخلی هستند، بسیاری از لایو استریمر ها میکروفون خارجی را انتخاب می‌کنند، زیرا راه ساده‌ای برای بهبود کیفیت صدا در Live streaming ارائه می‌دهد.

نرم افزار پخش

علاوه بر راه حل لایو استریم، بسیاری از پخش کنندگان از نرم افزار استریم نیز بهره می برند. این ابزار ها طیف گسترده ای از عملکرد ها را ارائه می دهند، از جمله تغییر منبع، پخش همزمان، افزودن همپوشانی های گرافیکی، ویرایش جریان ها در زمان واقعی و حتی رمزگذاری.

رمزگذار

رمزگذار ها برای پخش ویدیوی زنده ضروری هستند زیرا به تبدیل ویدیوها به فایل های کوچک تر و قابل پخش کمک می کنند. استریمر ها این گزینه را دارند که بین رمزگذار سخت افزاری و نرم افزاری یکی را انتخاب کنند.

رمزگذار های سخت افزاری ابزار های اختصاصی برای رمزگذاری پخش زنده هستند. آن ها قابل اعتمادتر هستند، اما همچنین بسیار گران تر هستند. از طرف دیگر، رمزگذار های نرم افزاری نیز کاملاً قابل اعتماد هستند و به طور قابل توجهی ارزان تر هستند.

نتیجه گیری

لایو استریم یک منبع بسیار ارزشمند برای مشاغل، مدارس و سازمان های حرفه ای است. همچنین به برندها اجازه می دهد تا به صورت real time با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند تا محتوای بسیار جذاب ایجاد کنند. همچنین امکان پخش رویداد مجازی را فراهم می کند.

در عصر تکنولوژی برای جذب مخاطبان خود و شناساندن برند خود به جامعه باید مطابق ترند ها پیش بروید و از آن ها در جهت توسعه و رشد بهتر استفاده کنید، لایو استریمینگ یکی از آن ترند هاست.

منبع: dacast.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا