خطای 503 چیست؟ چگونه می توان آن را رفع نمود؟
پیغام خطای 503 وقتی اتفاق می افتد که یک سرور وب به صورت موقت قادر به انجام درخواستی که از آن شده است، نباشد. تقریبا همیشه مشکل از طرف وب سایت است و شما نمی توانید برای حل آن کاری انجام دهید.
مقالات مرتبط…
خطای 503 چیست؟
پیام خطای Error 503 به این معنی است که یک سرور وب به صورت موقت قادر به پاسخگویی به درخواست انجام شده نیست. این مشکل می تواند مستقیما از طرف سرور وبی باشد که می خواهید به آن دسترسی داشته باشید یا سروری دیگر که سرور وب مورد نظر شما به دنبال دستیابی به آن است. نام این مشکل خطای Error 503 بوده چون این عنوانی است که سرور وب برای تعریف این مشکل از کد حالت HTTP مذکور بیان می کند.
خطای 503 به چه دلیل اتفاق می افتد؟
از مهم ترین دلایل بروز این خطا این است که سرور با درخواست های بسیار زیاد و مکرر رو به رو شده است که توانایی پاسخگویی آن را پایین می آورد یا اینکه سرور وب در حال تعمیر است.
خطای 503 به چه صورت نشان داده می شود؟
رایج ترین شیوه هایی که ممکن است خطای Service Unavailable گزارش شود، در پایین برای شما لیست شده است. شما ممکن است با توجه به وب سایتی که مرور می کنید، یکی از انواع خطای 503 را در صفحه مرورگر خود مشاهده کنید:
503 Service Unavailable ✔
503 Service Temporarily Unavailable ✔
Http/1.1 Service Unavailable ✔
HTTP Server Error 503 ✔
Service Unavailable – DNS Failure ✔
503 Error ✔
HTTP 503 ✔
HTTP Error 503 ✔
Error 503 Service Unavailable ✔
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که خطای 503 Error یک خطای مشخص از سوی سرور است یا به عبارتی دیگر مشکل از طرف کامپیوتر شما نیست بلکه از سوی وب سایتی است که می خواهید وارد آن شوید. این قضیه هم بد و هم خوب است. به این دلیل خوب است که مطئن هستید مشکل از طرف کامپیوتر شما نیست و از این جهت بد است که تقریبا نمی توانید هیچ کاری حداقل از طرف خودتان برای حل آن انجام دهید.
رفع خطای 503 برای کاربران
اگر به عنوان بازدید کننده به وب سایتی مراجعه کردید و با 503 Error مواجه شدید، ممکن است این موضوع مربوط به تنظیمات و نحوه اتصال شما به اینترنت باشد و لزوما مشکلات وب سایت نباشد. بنابراین در ابتدا باید اتصال خود به اینترنت را بررسی کنید.
مرحله اول: ابتدا یک بار صفحه را رفرش کنید. ممکن است در صورت قطع بودن اینترنت، وب سایت مورد نظر به شما نشان داده نشود. اگر بعد از رفرش، صفحه باز نشد بهتر است حافظه کَش مرورگر را نیز خالی کنید. برای این کار دکمه f5 را به همراه دکمه کنترل (ctrl) فشار دهید تا مرورگر یک بار و از اول صفحه را رفرش کند.
مرحله دوم: اگر هنوز 503 Error سایت به شما نشان داده می شود، دستگاه مودم یا اینترنت خود را خاموش و بعد از 2 یا 3 دقیقه روشن و دوباره صفحه سایت را رفرش کنید. همین طور اگر با رایانه به اینترنت متصل هستید، رایانه را خاموش و روشن کنید و دوباره اتصال به وب سایت را انجام دهید.
مرحله سوم: در نهایت اگر هنوز هم نتوانستید به وب سایت مورد نظر دسترسی پیدا کنید، احتمالا مشکل از طرف سایت و سرویس میزبانی آن است. بنابراین می توانید با شماره پشتیبانی در قسمت درباره ما تماس بگیرید و موضوع را پیگیری کنید. شاید با اطلاع رسانی مدیران بی خبر تز این قضیه آگاه شوند و برای رفع خطای 503 سایت خود اقدام کنند.
رفع خطای 503 برای وب مستران
اگر با امتحان کردن تمام راه کارهای بالا مطمئن شدید که خطای 503 ایجاد شده در وب سایت شما، مربوط به مشکلات فنی است و ایراد از رایانه و اتصالات خودتان نیست، باید سریعا برای رفع خطای 503 اقدام کنید.
محدودیت های هاست
اگر علاقه زیادی به ارسال تیکت پشتیبانی برای سرویس هاستینگ خود و کمک گرفتن از پشتیبانان ندارید، در مرحله اول باید سراغ کنترل پنل هاست بروید و مطمئن شوید که هاست شما فضای ذخیره و … کافی دارد. در بسیاری مواقع به دلیل اینکه فضای ذخیره هاست پر شده و فضای کافی ندارد، 503 Error ظاهر می شود. بنابراین به موضوعاتی مثل disc space در هاست دقت کنید.
افزایش ترافیک وب سایت
ممکن است وب سایت شما به دلیل افزایش ناگهانی ترافیک دچار خطای 503 شده باشد. در این حالت به دلیل ورود ناگهانی کاربران زیاد و ارسال درخواست زیاد سایت به سرور، وب سایت شما اصطلاحا down شده و دچار این خطا خواهد شد. این مشکل بیشتر برای وب سایت های بزرگ و مخصوصا در زمان های تخفیف و … به وجود می آید.
اما اگر وب سایت شما ترافیک زیادی ندارد و دچار این مشکل شده است، احتمالا باید به عملیات سئو منفی مشکوک شوید! یکی از عملیات های سئو منفی ddos نامیده می شود که طی آن افراد به چند صد ربات بازدید کننده سایت دستور بازدید از وب سایت شما را می دهند. در صورت بالا رفتن درخواست های سایت به سرور، هاست شما توانایی خود را از دست داده و down می شود.
این حالت اگر ادامه پیدا کند، نرخ پرش وب سایت افزایش می یابد و در نتیجه رتبه های سایت در موتور جستجو از بین می روند. بنابراین می توانید این موضوع را از پشتیبانی هاست خود بررسی کرده و اگر آن ها هم مشکوک به حملات دیداس بودند، باید به کمک سرویس های پشتیبانی و cloudflare این حملات را خنثی کنند.
نکته: نصب پلاگین های آمارگیر وب سایت، می تواند یکی از دلایل افزایش ناگهانی سایت و در نتیجه خطای 503 شود. بهترین راه کارها برای بررسی آمار و … سایت، کمک گرفتن از دو ابزار رایگان گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول هستند.
دلایل ایجاد خطای 503 در وردپرس
عدم به روز رسانی ها
یکی از دلایل خطای 503 در وردپرس می تواند عدم به روز رسانی باشد. به روز نبودن پلاگین های وب سایت، نسخه قالب، نسخه php هاست،( که در سایت های غیر ورد پرسی هم وجود دارد) می تواند باعث ایجاد مشکلات ساختاری در کد های سایت شده و در نتیجه باعث ایجاد خطای 503 شود.
از طریق هاست یا کنترل پنل وب سایت برای به روز رسانی آن ها اقدام کنید. علاوه بر این، افزونه ها و قالب ممکن است به دلایل دیگری هم به وجود آورنده خطای 503 در وردپرس باشند.
مشکلات کد نویسی در اثر تغییرات
اگر به تازگی در سایت خود تغییراتی مانند نصب افزونه جدید، به روز رسانی و … اعمال کرده باشید، ممکن است یکی از ابزار های جدید یا قدیمی وب سایت شما با کد های قالب ناهماهنگی پیدا کرده یا چند پلاگین با هم به مشکل خورده باشند. این موضوع می تواند دلیل ایجاد خطای 503 در جوملا هم باشد. برای بررسی دقیق تر و رفع مشکل چند راهکار وجود دارد:
غیر فعال کردن افزونه ها: از طریق هاست یا کنترل پنل وب سایت، تک تک افزونه های سایت را غیرفعال کنید. اگر به هاست دسترسی دارید کافی است وارد پوشه plugins شده و هر بار نام پوشه یک افزونه را تغییر دهید. به این صورت آن افزونه غیرفعال خواهد شد. هر بار این کار را روی یک پلاگین امتحان کرده و سایت را به کمک کلید های f5 و ctrl رفرش کنید. به احتمال زیاد با این راهکار افزونه مشکل دار را پیدا می کنید و وب سایت به حالت اول خود باز می گردد. (بعد از پیدا کردن افزونه مشکل دار، نام پوشه بقیه افزونه ها را دوباره به حالت قبل برگردانید تا روی وب سایت نصب شوند.)
قالب سایت را غیر فعال کنید و یک قالب پیش فرض وردپرس یا جوملا روی آن فعال کنید: اگر مشکل از کدنویسی قالب و سنگین شدن کد های آن باشد، خطای 503 رفع خواهد شد. البته اگر از طریق غیرفعال سازی افزونه ها این مشکل حل نشد، بعد از آن برای غیرفعال سازی قالب اقدام کنید.
سنگین شدن کد های وب سایت باعث کاهش سرعت لود اولیه می شود و یکی از دلایل سنگین شدن کد های سایت می تواند ایجاد تغییرات گرافیکی زیاد روی صفحات و همچنین قرار گرفتن چند ده کامنت باشد که سرعت را کاهش داده و خطای 503 ایجاد می شود. بنابراین تغییرات را حذف و کامنت ها را صفحه بندی کنید تا تعدادی در صفحه اول و بقیه در صفحات دیگر نمایش داده شوند.
قابلیت صفحه بندی کامنت ها در تنظیمات وردپرس وجود دارد. علاوه بر این نصب افزونه های اضافی وردپرسی و جوملایی هم به سنگین شدن سایت کمک می کند. به همین دلیل افزونه های بی مورد را حذف کنید.
جلوگیری از ایجاد خطای 503
برای جلوگیری از ایجاد خطای 503 در سایت، پیشنهاد می شود سرعت وب سایت خود را افزایش دهید. با چند راه کار می توانید علاوه بر افزایش چند برابری سرعت، احتمال ایجاد خطای 503 service unavailable را کاهش دهید. در این مورد می توانید مقاله افزایش سرعت سایت را مطالعه کرده و از آن کمک بگیرید.
راه کار دیگر استفاده از ابزارهای مانیتورینگ وب سایت است. این ابزار ها را سایت شما را دائما بررسی می کنند و در صورت وجود هر گونه مشکل در سرور و دسترسی به سایت، آن را از طریق ایمیل سریعاً به شما اطلاع رسانی می کنند.