multi-tenancy در رایانش ابری یا کلود چیست ؟
فضای ابری از تکنولوژی های جدید و بسیار کاربردی در حوزه فناوری اطلاعات است. در مقاله های دیگر راجع به مزایایی که رایانش ابری دارد به طور کامل صحبت شده است. رایانش ابری دارای سه مدل سرویس است که به نام های Iaas، Paas و Saas شناخته می شوند، هر کدام از این سرویس ها بسته به دسترسی هایی که برای کاربر فراهم می کند، کاربرد خاص خودش را دارد. انواع رایانش ابری در سه مدل ابر عمومی، ابر خصوصی و ابر ترکیبی شناخته می شوند، هر کدام از این سه مدل مزیت ها و ویژگی های خاص خودش را دارد. این مقاله اطلاعاتی راجع به اینکه multi-tenancy در رایانش ابری یا کلود چیست در اختیار شما عزیزان قرار می دهد.
ابر multi-tenant یک نوع معماری در رایانش ابری است که امکان اشتراک منابع محاسباتی را در یک ابر عمومی یا خصوصی برای مشتریان فراهم می کند. اطلاعات هر مشتری از دید دیگران پنهان است و در یک بخش مجزا و مربوط به خودش ذخیره می شود. در سیستم با معماری multi-tenant کاربران فضای اختصاصی را برای ذخیره پروژه ها و داده های خود دارند. زیرساخت های ابری به گونه ای هستند که داده ها و اطلاعات هر کاربر برای دیگر کاربران غیر قابل دسترسی است و فقط در صورت داشتن مجوزهای خاص می توان به آنها دسترسی پیدا کرد. هر بخش از این سیستم با هدف حفظ امنیت اطلاعات کاربران، مجوزهای پیچیده ای را برای دسترسی هر کاربر به اطلاعات ذخیره شده خودش دارد.
در این سیستم چندین کاربر می توانند از یک اپلیکیشن نرم افزاری استفاده کنند، که این نرم افزار بر روی سرور اجرا می شود و چندین کاربر از آن سرویس می گیرند. منظور از tenant در این سیستم کاربر است. هر tenant می تواند بخش هایی از این اپلیکیشن را تغییر دهد یا شخصی سازی نماید، اما امکان تغییر کدهای اصلی نرم افزار برای کاربر وجود ندارد.
کاربران یا tenant ها در یک ابر خصوصی، افراد یا گروه های مختلفی هستند که در یک شرکت یا سازمان قرار دارند؛ در حالی که در یک ابر عمومی سازمان های متفاوت از یک فضای مشترک استفاده می کنند، اما امنیت اطلاعات آنها در مقابل دیگر سازمان ها برقرار است. اکثر ارائه دهندگان ابر عمومی از مدل multi-tenancy استفاده می کنند، زیرا امکان ارائه سرورهایی با ویژگی های مورد نیاز را فراهم می کند که هم ارزان است و هم به روزرسانی های آن به سادگی انجام می شود و این از مزایای رایانش ابری است.
multi-tenant در مقابل single-tenant
در ابر single-tenant تنها یک کاربر در سرور میزبانی وجود دارد و به آن دسترسی پیدا می کند. در حالیکه در multi-tenant چند کاربر از یک سرور میزبانی استفاده می کنند، که در این حالت تامین امنیت و عملکرد صحیح بسیار مهم است. در حالت single-tenant، کاربران برروی داده ها، ذخیره سازی اطلاعات، امنیت و عملکرد کنترل دارند. در ابر multi-tenant تنها یکبار به روز رسانی کافی است اما در single-tenant کاربر باید چند نمونه نرم افزار را به روزرسانی نماید.
مزیت های ابر multi-tenant
شبکه ابری multi-tenant در مقایسه با single-tenant که دسترسی محدود و پارامترهای امنیتی دارد، دسترسی بهتر و امکان ذخیره سازی اطلاعات بیشتر را فراهم می کند. این شبکه منابع بیشتری را برای سازمان ها می تواند فراهم کند بدون اینکه باعث ایجاد مشکل در امنیت و حفظ اطلاعات یا کند شدن برنامه ها شود. مجازی ساز های این سیستم باعث ایجاد انعطاف پذیری در استفاده می شوند و امکان دسترسی از هر دستگاه در هر مکانی را فراهم می کنند.
مثال ساده از multi-tenancy در رایانش ابری
این نوع ابر همانند ساختمان یک آپارتمان است، که ساکنان طبق قرارداد به ساختمان دسترسی دارند و می توانند به واحد های مربوط به خود وارد شوند؛ در حالیکه کل ساختمان دارای منابع آب و برق و گاز مشترک است. در این سیستم نیز قوانین و دسترسی هایی برای هر کاربر مشخص می کند، اما هر کاربر به اطلاعات خودش دسترسی خصوصی دارد.
روش های پیاده سازی multi-tenant data
برای پیاده سازی multi-tenant data سه روش مختلف وجود دارد که عبارتند از:
- Separated Database
- Shared Database , Separate Schemas
- Shared Database , Shared Schemas