برای اینکه بتوانید هاست خود را مدیریت کرده و از امکانات آن بهره ببرید، ابتدا باید به کنترل پنل هاست خود دسترسی داشته باشید. در این آموزش نحوه ورود به سی پنل و تنظیمات اصلی آن را با هم مرور می کنیم. اگر به تازگی هاست با کنترل پنل cPanel تهیه کرده اید و نمی دانید که چطور می توانید به کنترل پنل هاست خود دسترسی پیدا کنید، این آموزش دقیقا برای شما در نظر گرفته شده. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
لیستی از کارهایی که می توانیم در cPanel انجام دهیم :
- تنظیم نام دامنه
- راه اندازی ایمیل برروی هاست
- نصب وردپرس (یا دیگر سیستم های مدیریت محتوا)
- پشتبان گیری از وب سایت
- آپلود فایل به سرور
- بررسی پهنای باند و سایر خصوصیات هاستینگ
- اجرای تنظیمات امنیتی
- نصب برنامه های تحت وب بر روی سرور
- ایجاد پایگاه داده
- و …
نحوه ورد به سی پنل
اگر اولین بار است که می خواهید وارد سی پنل شوید، باید از ارائه دهنده خدمات هاستینگ خود نام کاربری و رمز عبور لازم را بگیرید.
بسیاری از شرکت های میزبانی وب در اکانت های کاربران خود، لینک ورد به سی پنل را قرار می دهند.
دسترسی به کنترل پنل cPanel با چند شیوه ی مختلف امکان پذیر است.
روش اول: استفاده از آدرس IP جهت ورود به سی پنل
این روش معمولا وقتی استفاده می شود که DNS های هاست جدید شما، هنوز به طور کامل روی دامنه شما کانفیگ نشده باشند. در این حالت باید از آدرس IP جهت ورود به سی پنل استفاده کنید. اطلاعات ورود به هاست شما، بعد از خرید، توسط ارائه دهنده هاستینگ از طریق یک ایمیل در اختیار شما قرار می گیرد، بنابراین می توانید آدرسIP هاست خود را در ایمیل اطلاعات هاست مشاهده نمایید. نحوه ورود با آی پی به کنترل پنل cPanel به شکل زیر صورت می پذیرد:
- http://your IP address:2082
https://your IP address:2083
در آدرس های بالا باید آدرس IP هاست خود را وارد کنید تا صفحه ورود به سی پنل نمایش داده شود.
روش دوم: نحوه استفاده از Hostname برای ورود به سی پنل
در صورتی که Hostname مربوط به هاست جدید خود را در اختیار دارید، می توانید دقیقا به روش بالا ولی با جایگزین کردن IP با Hostname به صفحه ورود هاست خود بروید.
روش سوم: نحوه ورود به سی پنل با استفاده از دامنه
استفاده از این روش تنها زمانی امکان پذیر است که DNS های هاست جدید شما به درستی روی دامنه شما کانفیگ شده باشند و دامنه توسط شما روی هاست جدید قابل رویت باشد. در این حالت می توانید با استفاده از آدرس های زیر وارد کنترل پنل هاست خود شوید:
- http://yourdomain.com:2082
هم چنین می توانید بدون استفاده از پورت و با شیوه زیر نیز به صفحه ی ورود کنترل پنل خود دسترسی داشته باشید:
- http://yourdomain.com/cpanel
توجه داشته باشید که در ادرس های بالا باید domain.com را با آدرس دامنه ی خود جایگزین کنید.
همچنین به این نکته نیز توجه داشته باشید که ورود با استفاده از پروتکل امن امکان پذیر نیست مگر اینکه روی سایت شما SSL فعال باشد.
بعد از اینکه با استفاده از یکی از آدرس های بالا، صفحه ی ورود به کنترل پنل را باز کردید (مطابق شکل زیر) کافی است نام کاربری و پسوورد که توسط میزبان شما در اختیارتان قرار گرفته را در فیلد های مربوطه وارد کرده و وارد کنترل پنل هاست خود شوید.
توجه داشته باشید که در صورت ورود مکرر اطلاعات اشتباه، کنترل پنل شما را بلاک کرده و تا 5 دقیقه به شما اجازه ی دسترسی نخواهد داد و در صورت تکرار، زمان قطع دسترسی به پنل بالاتر رفته (تا 24 ساعت و بیشتر) و ممکن است به صورت دائمی بلاک شوید چرا که سیستم شما را به عنوان Attacker تشخیص خواهد داد. بنابراین در ورود اطلاعات دقت کافی داشته باشید.
هنگامی که وارد سی پنل شدید، باید صفحه ای شبیه به این را ببینید:
این جدیدترین نسخه cPanel برای سال 2019 است که از قالبی به نام “Paper Lantern” استفاده می کند. اگر قالب شما متفاوت است، نگران نباشید. می توانید برای تغییر تم cPanel خود، بخش “Preference” (معمولا در پایین صفحه) را پیدا کرده و بر روی “Change Style” کلیک کنید:
بر اساس آنچه طرح هاستینگ به شما اجازه دسترسی می دهد، چند گزینه وجود دارد. در این مثال، انتخاب تم شامل سبک های Basic، Dark، Light و Retro است. برای اعمال تم، با کلیک کردن روی دکمه «Apply» در گوشه بالا سمت راست، را انتخاب کنید. cPanel با استفاده از تم جدید بارگذاری مجدد خواهد شد.
بررسی خصوصیات اصلی سی پنل
- Navigation Bar
شما می توانید Navigation Bar را در گوشه بالا سمت راست صفحه ببینید. در آن، یک فیلد جستجو، لینک به تنظیمات کاربری شما، نوتیفیکیشن ها و لینک خروج از ناحیه کاربری وجود دارد.
بخش جستجو به شما این امکان را می دهد تا اپشن های اصلی را در cPanel پیدا کنید. در واقع، استفاده از فیلد جستجو، راه بسیار سریعتری برای پیداکردن امکانات cPanel است.
نوتیفیکیشن: معمولا نحوه اطلاع رسانی سی پنل با استفاده از نوتیفیکیشن ها هنگام ورود کاربر است. نوتیفیکیشن جایی است که می توانید به روز رسانی های ضروری مربوط به تنظیمات میزبانی یا خود پانل را ببینید از نوتیفیکیشن برای اطلاع رسانی در مورد اخبار، به روز رسانی های مهم، موارد امنیتی یا سایر اطلاعات لازم استفاده می کند.
- Search Bar
یک فیلد دیگر جستجو (به غیر از Navigation Bar) در بالای صفحه در زیر Navigation Bar قابل مشاهده است. این فیلد نیز دقیقا همان کار مشابه فیلد جستجو در Navigation Bar را انجام می دهد، اما با این تفاوت که به جای نشان دادن نتایج در داخل یک نوار کشویی، قسمت مرکزی صفحه cPanel را فیلتر می کند فقط آنچه را که می خواهید سرچ کنید و cPanel برای شما نتایج را نشان می دهد. به عنوان مثال در تصویر زیر، کلمه Database را سرچ کردیم.
- Sidebar
در سمت چپ صفحه مدیریت سی پنل، یک نوار عمودی را با چند آیکون مشاهده می کنید. در تصویر زیر، از بالا به پایین، برای صفحه اصلی، آمار، داشبورد و مدیریت کاربر است.
Home: صفحه اصلی cPanel است که در آن شما می توانید به بسیاری از توابع دسترسی داشته باشید.
Statistics: به شما طیف وسیعی از اعداد و ارقام مهم را نشان می دهد مانند:
- تعداد حساب های ایمیل
- اکانت پروتکل انتقال فایل (FTP) و نام دامنه
- میزان پهنای باند و فضای دیسک که استفاده شده است.
Dashboard: یک صفحه مرجع سریع است که در آن شما لینک هایی را برای برخی از لینک های رایج استفاده می کنید و همچنین با یک نگاه می توانید از میزان پهنای باند خود و استفاده از فضای دیسک، آمار ایمیل و غیره آگاهی پیدا کنید.
User Management: جایی که می توانید کاربران را از حساب کاربری cPanel خود اضافه یا حذف کنید. همچنین می توانید ببینید که چه حساب های ایمیلی را تنظیم کرده اید و چه افرادی به FTP و دیسک های وب دسترسی دارند.