SQL Server چیست؟
یکی از قدرتمند ترین و محبوب ترین نرم افزارهای ساخت و مدیریت پایگاه داده Microsoft SQL Server است. SQL نیز یک نوع بانک اطلاعاتی است که دیتابیس آن از نوع رابطه ای یا relational است. کاربرد اصلی آن در ذخیره و بازیابی اطلاعات است، که در واقع بر اساس درخواستی که از نرم افزارهای دیگر دریافت می کند اطلاعات را ذخیره یا بازیابی خواهد کرد.
ویژگی های SQL سرور
مهمترین ویژگی هایی که برای SQL Server می توان نام برد عبارتند از:
1- بانک اطلاعاتی آن از نوع رابطه ای یا relational است.
2- از فایل های XML پشتیبانی می کند.
3- ویژگی OLAP را دارد.
4- می توان از trigger، view و stored procedure استفاده کرد.
5- از لحاظ حجم و تعداد رکورد هیچ محدودیتی ندارد و از این لحاظ بسیار قدرتمند است.
6- امکان استفاده از زبان طبیعی در جستجو ها وجود دارد.
7- برای افزایش سرعت در بازیابی اطلاعات از Full Text Search می توان استفاده کرد.
پس می توان گفت SQL Server یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای یا RDBMS است، که توسط شرکت مایکروسافت توسعه پیدا کرده است. این سیستم برای رقابت با پایگاه داده MySQL و Oracle طراحی شده و توسعه پیدا کرده است. این سیستم از زبان استاندارد ANSI SQL پشتیبانی می کند، که زبان استاندارد SQL است.
تاریخچه SQL سرور
در سال 1989 مایکروسافت و Sybase ورژن 1.0 آن را منتشر کردند. اما همکاری این دو شرکت در دهه 1990 پایان یافت. بعد از دهه 1990 نسخه های بعدی SQL Server شامل 2000، 2005، 2008، 2012، 2014، 2016 و 2017 منتشر شده است.
انواع نسخه های SQL سرور
SQL Server Interprice: این نوع در پروژه های بزرگ و حساس استفاده می شود. این سیستم ویژگی هایی مانند، امنیت بالا، Advanced Analytics، Learning Machine و … را دارد.
SQL Server Standard: این نوع برای اپلیکیشن Mid-Tier و Data marts مناسب است. همچنین شامل گزارش گیری و تحلیلی اساسی است.
SQL Server WEB: این نسخه برای موارد کم هزینه، برای مالکان وب و میزبانان وب طراحی شده است. این نوع قابلیت مقیاس پذیری، مقرون به صرفه بودن و قابلیت های مدیریتی را برای وب در مقیاس کوچک و بزرگ فراهم می کند.
SQL Server Developer: شبیه نسخه سازمانی است اما برای تست به کار برده می شود و نوعی نسخه آزمایشی محسوب می گردد.
SQL Server Express: برای برنامه های در مقیاس کوچک است و استفاده از آن رایگان است.
مزایای نصب چند نمونه SQL Server
1- امکان نصب نسخه های مختلف بر روی یک دستگاه
شما می توانید نسخه های مختلفی از اس کیو ال سرور را روی یک دستگاه داشته باشید. هر نسخه نصب شده مستقل از دیگر موارد کار می کند.
2- کاهش هزینه
در صورتی که چند نمونه داشته باشید دیگر نیازی به لایسنس نخواهید داشت. در این صورت خواهید توانست هر قسمت از خدمات را از یک نسخه دریافت نمایید.
3- امکان نگهداری از محیط توسعه، تولید و آزمایش به صورت جداگانه
از مهمترین مزیت ها به شمار می رود، زیرا می توان برای اهداف مختلف نسخه های مجزا داشت و استفاده نمود.
4- کاهش مشکلات موقتی بانک اطلاعاتی
اگر تمام اطلاعات خود را در یک بانک اطلاعاتی ذخیره نمایید، احتمال بروز مشکل بسیار بالا است. اگر چند نسخه داشته باشید احتمال این مشکلات بسیار کاهش خواهد یافت.
5- تفکیک امتیازات امنیتی
درصورت استفاده از نمونه های مختلف می توانید تمرکز تامین امنیت را بر روی ضروری ترین بخش بگذارید.
6- حفظ سرور به صورت آماده به کار
در این صورت دیگر با قطع شدن یک نمونه، کل موارد از کار نمی افتد و می توان با باقی نمونه ها به کار ادامه داد.
معماری SQL سرور
در تصویر زیر می توانید معماری SQL سرور را مشاهده کنید:
کاربرد های SQL سرور
از بارز ترین مشخصه های SQL سرور این است که به کمک آن می توان با بانک های اطلاعاتی پر حجم در حد ترابایت کار کرد. از دیگر موارد این است که امکان دسترسی هزاران کاربر به صورت همزمان به این بانک اطلاعاتی وجود دارد. قابلیت خود سازگاری یا Self Compatibility نیز از دیگر ویژگی های SQL سرور است. این قابلیت باعث می شود تا منابع مورد نیاز برای هر کاربر مانند حافظه و فضای دیسک، به محض اینکه به سرور متصل شود به صورت کاملا اتوماتیک به او تخصیص داده شود. همچنین پس از خروج کاربر منابعی که به او اختصاص یافته بود آزاد می شود تا سایر کاربران بتوانند از آن استفاده نمایند.
Reliability یا قابلیت اعتماد و در دسترس بودن نیز از ویژگی های خوبی است که SQL سرور دارد. این ویژگی امکان انجام بسیاری از فعالیت های مدیریتی مانند Backup را بدون اینکه سرور توقف کند به شما می دهد. همچنین سطح امنیتی بالا باعث می شود تا اعتبار سنجی کاربران با اعتبار سنجی ویندوز تجمیع گردد. ویژگی دیگر این سرور، پشتیبانی از حجم بالایی از حافظه در سرور است. همچنین امکان استفاده از چندین پردازنده به صورت موازی نیز وجود دارد. به علاوه پشتیبانی از لایه ها و موارد امنیتی مانند SSL برای استفاده در وب وجود دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نصب SSL روی هاست به مقاله آن می توانید مراجعه نمایید.